mrpl previous year exam

[FREE DOWNLOAD] MRPL Previous Year Question Paper 21-Feb-2021 PDF

Share

Home » [FREE DOWNLOAD] MRPL Previous Year Question Paper 21-Feb-2021 PDF

MRPL electrical 21-Feb-2021 question paper with solution

MRPL Questions PDF Download here

Before checking all questions and answer try below free mock test which. All questions are asked in 21-feb-2021 paper.

3

MRPL PREVIOUS YEAR QUESTION Feb 2021

MRPL Electrical 21-Feb-2021 question paper. I have created mock question paper. Please check your skills.

Question Paper 21-feb-2021

Fill your name and e-mail

1 / 40

Francis turbine is usually used for

2 / 40

The comparators required in a 3-bit comparators type ADC is

3 / 40

A transistor when connected in C.E mode has

4 / 40

Bundle conductors in a transmission line

5 / 40

The simplified form of logic function Y= (A.B).(A B)is:

6 / 40

If the number of stator slots be equal to the number of rotor slots, the machine would refuse to start, this is known as

7 / 40

The flash point of transformers oil should be higher than

8 / 40

To obtain n type semi-conductor the impurity added to a pure semiconductor is

9 / 40

Reheat factors in steam turbine depends on

10 / 40

Which one of the following devices should be used as switch in a low power switched mode power supply (SMPS)?

11 / 40

TTL circuits with active pull up are preferred because TTL circuits with active pull up are preferred because

12 / 40

The vapour discharge tube used for  domestic lighting has

13 / 40

In an LC series circuit connected to a DC supply of E volts via thyristor. When it turns off the voltage that appears across the thyristors is

14 / 40

A Zener diode has a

15 / 40

In a 3-phase semi-converter, for firing angle less than or equal to 60° freewheeling diode conducts for

16 / 40

A cyclo-converter fed induction motor drive is most suitable for which one of the following?

17 / 40

A man has three resistance each of value 1/3 Q. What is the minimum resistance he can obtain by combining them?

18 / 40

A buck regulator has an input voltage of 12V and the required output voltage is 5V. What is the duty cycle of the regulator?

19 / 40

In sodium vapour lamp the function of the leak transformer is

20 / 40

Potential barrier at a p-n junction is established due to the changes on either side of the junction. Those changes are

21 / 40

The corona loss on a particular system at 50Hz is 1KW/KM per phase. What is corona loss at 60z in KW/KM per phase?

22 / 40

Which of the following is not a source of power?

23 / 40

A 250V lamp has total flux of 1500 lumens and takes a current of 0.4A. The no. of lumen per watt are

24 / 40

A negative sequence relay is commonly used to protect

25 / 40

Most efficient plants are normally used as

26 / 40

When a pumped storage power plant is operated in conjunction with a steam power plant

27 / 40

Which of the following is the advantages of electric breaking

28 / 40

Reluctance motor is a

29 / 40

Which type of connection is employed for current transformers for the protection of star-delta connected 3-phase transformer

30 / 40

A battery is made by combination of 6 cells in series, each capable to deliver 4 amperes at 2V. how much voltage and current can it deliver?

31 / 40

Battery operated scooter for breaking uses

32 / 40

A large value of short-circuit indicator

33 / 40

Heavy duty cranes are used in

34 / 40

Which part of a motor needs maximum attention for maintenance

35 / 40

The Boolean function Y=AB +CD is to be realized using only 2-input NAND gates. The minimum no. of gates required is

36 / 40

The pulse width modulated inverter for an ac motor is fed from which one of the following?

37 / 40

The output power of a power amplifier is several times its input power. It is so because

38 / 40

 Load factor of power station is defined as

39 / 40

For cooling of large size generators hydrogen is used because

40 / 40

For the same maximum demand if load factors are decreased, the cost of generation will

Your score is

The average score is 66%

0%

For more paper on previous year click here

For subject wise if you want to give paper then click here

All Questions and Answer of MRPL 21-feb-2021

  1. Reheat factors in steam turbine depends on

 (A) Exit pressure only

(B) Stage efficiency only

(C) Initial pressure and temperature only

(D) All of these

Ans- D

2. Francis turbine is usually used for

(A) Low head installation up to 30m

(B) Medium head installation from 30m to 180m.

(C) High installation above 180m.

(D) For all heads

Answer – B

3. Load factor of power station is defined as

 (A) Maximum demand/average load

(B) Average load * maximum demand

(C) Average load/ maximum demand

(D) None of the above

Ans -c

4. Most efficient plants are normally used as

(A) Peak load plants

(B) Base load plants

(C) Either (A) or (B)

(D) None of the above

Answer – B

5. For the same maximum demand if load factors are decreased, the cost of generation will

(A) Remain unchanged

(B) Decrease

(C) Increase

(D) None of these

Answer – C

6. For cooling of large size generators hydrogen is used because

(A) It is light

(B) It offers reduced fire risk

(C) It has high thermal conductivity

(D) All of these

Answer -D

7. Which of the following is not a source of power?

(A) Thermocouple

(B) Solar cell

(C) Photovoltaic cell

(D) Photo electric cell

Answer A

8. Bundle conductors in a transmission line

(A) Increases radio interference

(B) Reduce radio interference

(C) No effect

(D) None of these

Answer B

9. When a pumped storage power plant is operated in conjunction with a steam power plant

(A) The operating cost of the steam plant becomesoptimum

(B) Load factor of the steam plant is increased

(C) Chances of the tripping of the system decrease because of the use of two heterogenous types of plants

(D) Operation of the storage plant in the pumping mode during the low-load period improves the steam-plant stability

Answer B

10. A negative sequence relay is commonly used to protect

(A) An alternator

(B) A transformer

(C) A transmission line

(D) A bus bar

Answer A

11. A 250V lamp has total flux of 1500 lumens and takes a current of 0.4A. The no. of lumen per watt are

(A) 8

(B) 10

(C) 13

(D) 15

Answer D

12. The vapour discharge tube used for  domestic lighting has

(A) No filament

(B) One filament

(C) Two filaments

(D) Tree filaments

Answer C

13. In sodium vapour lamp the function of the leak transformer is

(A) To stabilize the arc

(B) To reduce supply voltage

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Answer – C

14. Which part of a motor needs maximum attention for maintenance

(A) Frame

(B) Bearing

(C) Stator winding

(D) Rotor winding

Answer B

15. Heavy duty cranes are used in

(A) Ore handling plants

(B) Steel plants

(C) Heavy engineering workshops

(D) All of the above

Answer – D


16. Which of the following is the advantages of electric breaking

(A) It avoids wear of track

(B) Motor continues to remain loaded during braking

(C) It is instantaneous

(D) More heat is generated during breaking

Answer – A


17. Reluctance motor is a

(A) Variable torque motor

(B) Low torque variable speed motor

(C) Self-starting type synchronous motor

(D) Low noise, slow speed motor

Answer – C


18. Battery operated scooter for breaking uses

(A) Plugging

(B) Mechanical breaking

(C) Regenerative braking

(D) Rheostatic braking

Answer – B


19. To obtain n type semi-conductor the impurity added to

a pure semiconductor is

(A) Trivalent

(B) Tetravalent

(C) Pentavalent

(D) None of these

Answer – C


20. A Zener diode has a

(A) High forward voltage reading

(B) Negative resistance

(C) High amplification

(D) Sharp breakdown voltage at low reverse voltage

Answer – D


21. Potential barrier at a p-n junction is established due to the changes on either side of the junction. Those changes are

(A) Majority carriers

(B) Minority carriers

(C) Both (A) and (B)

(D) Donor and acceptor ions

Answer – D


22. A transistor when connected in C.E mode has

(A) A low input resistance and a low output resistance

(B) A high input resistance and a high output resistance

(C) A high input resistance and a low output resistance

(D) A medium input resistance and a high output resistance

Answer – D


23. The output power of a power amplifier is several times its input power. It is so because

(A) Step-up transformer is used at the output

(B) Transistor acts as a power source

(C) Power amplifier introduces positive feedback

(D) Power amplifier converts a part of input dc power into an ac output power

Answer – D


24. TTL circuits with active pull up are preferred because

of their suitability for

(A) Wired AND operation

(B) Bus operated system

(C) Wired logic operation

(D) Reasonable dissipation and speed of operation

Answer – D


25. The simplified form of logic function Y= (A.B).(A B)is:

(A) A+B

(B) AB

(C) A + B

(D)A•B+A•B

Answer – D


26. The comparators required in a 3-bit comparators type ADC is

(A) 2

(B) 3

(C) 7

(D) 8

Answer – C


27. The Boolean function Y=AB +CD is to be realized using only 2-input NAND gates. The minimum no. of gates required is

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer – B


28. The pulse width modulated inverter for an ac motor is fed from which one of the following?

(A) Controlled rectifiers

(B) Uncontrolled rectifier

(C) Ac regulator

(D) Cycloconverter

Answer – B


29. Which one of the following devices should be used as switch in a low power switched mode power supply (SMPS)?

(A) GTO

(C) TRIAC

(B) MOSFET

(D) THYRISTOR

Answer – B


30. A cyclo converter fed induction motor drive is most suitable for which one of the following?

(A) Compressor drive

(B) Machine tool

(C) Paper will drive

(D) Cement will drive

Answer – B


31. A buck regulator has an input voltage of 12V and the required output voltage is 5V. What is the duty cycle of the regulator?

(A) 5/12

(B) 12/5

(C) 5/2

(D) 6

Answer -A


32. In an LC series circuit connected to a DC supply of E volts via thyristor. When it turns off the voltage that appears across the thyristors is

(A) +E

(C) -E

(B) +2E

(D) -2E

Answer – C


33. In a 3-phase semi-converter, for firing angle less than or equal to 60° freewheeling diode conducts for

(A) 90°

(C) 30°

(B) 60°

(D) 0°

Answer – D


34. Which type of connection is employed for current transformers for the protection of star-delta connected 3-phase transformer

(A) delta-delta

(B) star-star

(C) star-delta

(D) delta-star

Answer – D


35. The corona loss on a particular system at 50Hz is 1KW/KM per phase. What is corona loss at 60z in KW/KM per phase?

(A) 0.83

(B) 1.0

(C) 1.13

(D) 1.2

Answer – C



36. If the number of stator slots be equal to the number of rotor slots, the machine would refuse to start, this is known as

(A) Cogging

(B) Crawling

(C) Either of the above

(D) None of the above

Answer – A


37. A large value of short-circuit indicator

(A) A poor power factor

(B) A good power factor

(C) Zero power factor

(D) None of the above

Answer – B


38. The flash point of transformers oil should be higher than

(A) 40°C

(C) 80°C

(B) 60°C

(D) 104°C

Answer – D


39. A man has three resistance each of value 1/3 Q. What is the minimum resistance he can obtain by combining them?

(A) 1

(C) 1/6 0

(B) 3 0

(D) 1/9

Answer – D


40. A battery is made by combination of 6 cells in series, each capable to deliver 4 amperes at 2V. how much voltage and current can it deliver?

(A) 12V and 24A

(B) 2V and 24A

(C) 12V and 4A

(D) 2V and 4A

Answer – C


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.